Fiets veilig naar school!

veilig-school

Met de fiets naar school. Het klinkt zo logisch. Maar meer en meer kinderen worden met de auto gebracht. Waarom? Omdat de omgeving van scholen vaak niet voldoende geschikt, en vooral veilig, is ingericht.

Graag brengen we daar als Fietsersbond verandering in. En ook Gemeente Hilversum wil dit, blijkt uit het collegeprogramma, waarin “Verbeteren van de fietsveiligheid rondom scholen.” expliciet wordt genoemd. Overigens nog wel onder de noemer ‘Bereikbaarheid en Parkeren’.

Want moeten we alle voordelen hier nog noemen? Fietsen naar school is gezond, duurzaam, en leerzaam. Hoe meer kinderen fietsen, hoe groter de kans dat zij dat later ook blijven doen. En zeker in Hilversum, met veel goede scholen en relatief korte afstanden. Maar veiligheid staat voorop.

Soms is er maar weinig nodig. In Parijs bijvoorbeeld zijn straten waar scholen aan liggen autoluw gemaakt. Een paar bloembakken zijn dan voldoende. Of een inrijverbod voor gemotoriseerd verkeer tijdens het in- en uitgaan van de school. Simpel genoeg.

En soms is er méér nodig. Het herinrichten van straten, parkeerplaatsen en schoolpleinen kost nu eenmaal meer tijd en moeite. Wij praten met de Gemeente over hoe dit slim aan te pakken.
Hiervoor hebben we wel de hulp van de scholen zelf nodig! Die kennen immers hun eigen situatie en omgeving het best.

Ben of ken je iemand in een schoolbestuur, ouderraad of actieve groep ouders? Graag komen we in contact, om te bekijken wat er, per school, nodig is.

Mail ons daarom: [email protected].

Rue aux écoles.
Rue aux écoles.

Voorbeeld uit Parijs: de Rue Eblé is autovrij ter hoogte van een school. Dit is overigens de straat waar ook de Nederlandse ambassade aan ligt. Toeval ..?

Categorieën