Hoe denken Provinciale partijen over de Fiets?

Het is weer Verfietsingstijd!

stemhokje

De verkiezingen komen er aan. Voor de Provinciale Staten én voor de Waterschappen. Wat stem je dan, als fietsliefhebber?

Onze collega’s van de landelijke Fietsersbond zochten het uit. Voor elke provincie namen ze alle provinciale partijprogramma’s door.

Wat blijkt? Voor Noord-Holland komen ChristenUnie, GroenLinks en D66 goed uit de bus. Gevolgd door CDA, PvdA en PvdD.

Wat hebben we hier aan? De provincie gaat over doorfietsroutes (link), fietsveiligheid, recreatieve fietspaden en “gemeente-overstijgende mobiliteitsoplossingen”: fietshubs en openbaar vervoer bijvoorbeeld. Ook kan de provincie meefinancieren bij gemeentelijke fietsplannen.
En dat sluit mooi aan bij het nieuws van vandaag: steeds meer mensen kiezen de fiets voor woon-werkverkeer (link). En dan gebruik je al snel de provinciale fietspaden. Die kunnen dus maar beter piekfijn in orde zijn.

De Noord-Hollandse ChristenUnie scoort overigens ook landelijk gezien het beste, samen met hun collega’s in Utrecht. En laat Hilversum daar nu net ’tussenin’ liggen!

Het volledige overzicht vind je hier: link

Vermeld zij, voor de goede orde, dat dit géén stemadvies is, maar wel een goede indicatie hoe elke partij over de fiets denkt. En dat kan nét het verschil maken bij de keuze in het stemhokje.

Voor de Waterschappen wijzen we op de Partij tegen de Regen, en de Groep ‘Over de Brug’, maar het is nog niet helemaal zeker of die in elke regio meedoen…

Enkele soundbytes van de politieke partijen over de fiets:

Categorieën