“Wat doen die paaltjes daar?”

Kunnen we de Kampstraat paaltjesvrij maken?

paal1

In Nederland staan veel paaltjes op het fietspad. Vaak staan ze er om te voorkomen dat automobilisten het fietspad als leuk doorsteekje gebruiken of er parkeren. Maar als fietser zie je ze soms over het hoofd, zeker als het een beetje druk is. Dan kent zo’n paaltje meer nadelen dan voordelen. Paaltjes op het fietspad veroorzaken circa 2400 spoedeisende hulpopnames per jaar.

Gelukkig staan er niet veel in Hilversum. Toch kwamen we er nog een paar tegen die overbodig lijken en een gevaar vormen omdat ze op een druk punt staan. Namelijk langs de Schapenkamp, op de kruising tegenover het station, met de Kampstraat en Leeuwenstraat. Een druk punt, met veel voetgangers en fietsers. En nu tijdelijk nog drukker, vanwege de afsluiting van een deel van de fietspaden.

Doorfietsroute

Ook vormt de verbinding Kampstraat – Stationstunnel een van de doorfietsroutes door het centrum. Paaltjes horen daar niet bij. Je moet als fietser immers er op kunnen vertrouwen dat je geen obstakels midden op het fietspad tegenkomt. En veel zin hebben ze hier ook niet: er is geen aansluiting met de autorijbaan, alleen met andere fietspaden. En ze belemmeren afslaan met bijvoorbeeld een bakfiets.

Dit is de reden dat we deze week twee van de Kampstraat-paaltjes hebben voorzien van een sticker: “Deze paal staat in de weg”. En dat we de gemeente oproepen kritisch te kijken naar paaltjes, en andere obstakels, die gemakkelijk weggehaald of verplaatst kunnen worden zodat je weer lekker kunt doorfietsen danwel je aandacht kunt richten op het overige verkeer.


Zijn paaltjes dan niet noodzakelijk? Nou, volgens de richtlijnen mag een paaltje alleen geplaatst worden als het aantoonbaar strikt noodzakelijk is. Als fietsers hinder en gevaar door auto’s op het fietspad ervaren en er is echt geen andere oplossing voor het probleem, dan mag de wegbeheerder een paaltje plaatsen. Zo’n paaltje moet dan wel aan de opgestelde richtlijnen voldoen zodat het veilig is voor fietsers. Maar helaas worden paaltjes geplaatst zonder dat daar een directe reden of noodzaak voor is, en de grote meerderheid voldoet niet aan de richtlijnen!
Hoog tijd hier wat aan te doen.

Heb jij ooit een paaltje op het fietspad geraakt? Mail dan jouw verhaal naar [email protected].
Door jouw verhaal met ons te delen kunnen we nog meer mensen bewust maken van het gevaar van paaltjes.

Categorieën