Gemeente Hilversum maakt werk van de knelpunten van de Hilversumse fietsers

De Invoerkaart Knelpunten op de radar!

spoorbomen

Er is op deze site, de site van Fietsersbond Hilversum, een mooie toepassing beschikbaar: de (invoer)kaart waarop iedereen fietsknelpunten (of fietskansen natuurlijk), met toelichting, kan aangeven. Er zijn er zo al een kleine 70 verzameld: van een te krappe stationstunnel tot het lastig oversteken van de Diependaalselaan.

De gemeente geeft nu aan serieus te gaan kijken naar deze knelpunten, die via de Fietsersbond bij de afdeling fietsbeleid terechtkomen. Ook wordt nagedacht over een directe koppeling van de knelpunten-invoer naar Open Hilversum, een platform waarop Gemeente Hilversum een grote hoeveelheid gegevens zichtbaar maakt voor haar inwoners. Dit zijn voorzichtige stapjes voorwaarts!

Blijf daarom knelpunten aandragen! Hoe meer er zijn, hoe meer het kan gaan leven bij de beleidsmakers. En hoe meer daadwerkelijke problemen boven tafel komen: van te krappe bochten tot verkeerd afgestelde verkeerslichten, en van oncomfortabele bestrating (hallo, Utrechtseweg!) tot onveilige oversteken (ja, jij, Neuweg!). Maar ook kansen: verbreding van smalle fietspaden bijvoorbeeld, zoals op de Schapenkamp.
Eigenlijk alles wat bijdraagt aan meer fietsgeluk en het niveau ‘losliggende klinker’ overstijgt. Die laatste soort problemen wordt al heel aardig en vlot opgelost via een Melding Openbare Ruimte, of een bericht op Social Media (Whatsapp of Twitter) naar de Gemeente.

Dit alles gaat ook helpen om in beeld te komen bij beleidsmakers op andere terreinen: openbare veiligheid, mobiliteit in ruimere zin, gezondheid (bewegen) en de indeling van openbare ruimte.

Een mooi succesje, na het signaal van de politiek (via het coalitie-akkoord) dat de Fietsersbond een constructieve gesprekspartner is!

Een voorbeeld op Open Hilversum is de kaart met het (doorgaande) fietsnetwerk in en om Hilversum: <Open Hilversum Fietsnetwerk>

De fietsknelpuntenkaart vind je hier: <Invoerkaart Knelpunten Hilversum>

Categorieën

Ellen Ezendam

vrijwilliger van de Fietsersbond

Rutger Mooij

vrijwilliger

Maker Knelpuntenkaart en verkiezingsoverzicht.